Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    EmuTalk Member Kakarot's Avatar
    Join Date
    Dec 2001
    Location
    US
    Posts
    86
    Mentioned
    0 Post(s)

    Computer woes continue!!!

    Well one new motherboard and windows 98 later and I still have problems! After I got my computer back it only 10 minutes to start having problems. Now all of the error screens no longer come up and windows always starts fine unlike before and my computer actualy runs better than before but now it freezes randomly. sometimes frequently other times not as frequently. Its not anything on my computer that's screwed it up. The only thing I've noticed is that the lock ups occur mostly during games and any other demanding applications. The horror just won't end!!!

    Specs: 800mhz Duron
    256 MB Ram
    8MB Nvidia Vanta (great for n64 emus but sucks at all else)
    Win98
    DirectX 8.1
    Nvidia Detonator Drivers 23.11

  2. #2
    EmuTalk Member zorbid's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Belgium
    Posts
    515
    Mentioned
    0 Post(s)
    Sounds like the mobo was not the problem (or was only a part of it (or the new one is fux0red too?)).

    Find a cpu temperature monitor (you need to find one that fits your mobo). If the CPU is overheating (try to overload it, with Sisoft Sandra, for example), buy a better fan+heatsink.

    If there is no overheating :

    Try to remove/unplug everything you can from your PC.
    Just leave one hard disk and the gfx card (and the mouse/keyboard/monitor, of course).

    Try to boot, and test if it's more stable in this way.

    Then replug one by one your peripherals.

    You should find which one is at fault.

    Good luck.
    Last edited by zorbid; June 1st, 2002 at 04:01.
    Mmmh I'm thirsty.
    I don't think you should drink that. It looks bad for you.
    Nonsense, it makes me feel great, smarter, more agressive. . . . I feel like I could . . . like I could . . .
    TAKE OVER THE WORLD !!!

  3. #3
    Moderator
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Oulu, Finland
    Posts
    3,271
    Mentioned
    0 Post(s)
    Also look at how many watts your power supply is, more importantly how many amps the +5 line os rated at. AMD chips are very power hungry.



  4. #4
    EmuTalk Member zorbid's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Belgium
    Posts
    515
    Mentioned
    0 Post(s)
    Good point Slougi.

    Check the power supply first, because unplugging everything will lower the load on it, and could make the computer more stable.

    I think that less than a 300W PSU could explain your problem too.

    Are you using any usb peripherals?
    Mmmh I'm thirsty.
    I don't think you should drink that. It looks bad for you.
    Nonsense, it makes me feel great, smarter, more agressive. . . . I feel like I could . . . like I could . . .
    TAKE OVER THE WORLD !!!

  5. #5
    Moderator
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Oulu, Finland
    Posts
    3,271
    Mentioned
    0 Post(s)
    Did your mobo come with some monitoring software? If not, get a program called motherboard monitor, i think the latest one is version 5 (mbm5). If your 5v line drops below 4.9 when under load that will explain your problems.
    You can also use that to check your temps.



Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •